Sander

'Hoe goed een plan ook is, het kan altijd beter.'

Daarom werk ik bij Etos

In 2013 loopt Sander Claassen als student tien maanden stage bij Ahold Delhaize. Daarna wil hij er ook de traineeship doen, maar dat blijkt geen optie. “Toen ik te horen kreeg dat Ahold Delhaize dat jaar geen nieuwe trainees aan zou nemen, was ik enorm teleurgesteld. Tegelijkertijd wist ik zeker dat ik ooit terug zou komen.” En zo geschiedde. Acht jaar later is Sander Category Manager Beauty bij Etos.

Als jongetje droomt Sander van een carrière als profvoetballer. Op zijn dertiende is hij hard op weg om dat doel te bereiken. Hij wordt gescout om bij Heerenveen te spelen. Drie jaar lang wordt hij elke dag uit school in de Flevopolder opgehaald om in het hoge noorden te trainen. Vijf dagen per week trainen, op zaterdag een wedstrijd. Tot zijn zestiende is voetbal zijn lust en leven, totdat een trainer de droom uiteen laat spatten: hij was niet goed genoeg voor de top. “Heel even stortte mijn wereld in. Daarna besloot ik dat ik dan mijn tijd en energie beter aan mijn schoolprestaties kon besteden. Gestopt met voetballen ben ik nooit, maar ik heb nooit meer op hoog niveau gespeeld. Tegenwoordig voetbal ik in een vriendenteam. Soms mis ik het hele competitieve van  topsport, maar uiteindelijk vind ik het spelletje gewoon het allerleukst.”

Die drie jaar topsport gaven Sander nóg iets: een enorme hoeveelheid zelfdiscipline en motivatie. “Op het veld moesten we altijd 120% geven en het elke dag beter doen dan de dag ervoor. Die mentaliteit en toewijding zit diep in mijn mindset geworteld, ik denk niet dat dat ooit weggaat.”


De stem van mijn voetbalcoach
Die mindset is één van de redenen waarom Sander goed is in zijn werk. “Als Category Manager is het mijn taak om data te analyseren en op basis van de inzichten te bepalen welke producten onze klanten het liefst gebruiken. Die informatie koppel ik terug naar leveranciers, en samen bespreken we wat we kunnen doen om hun product nóg beter te positioneren en marktaandeel te winnen. Samen stippelen we een strategisch plan uit om onze doelen te realiseren. Staan producten wel op de juiste plek? Kunnen we het schap aantrekkelijker inrichten? Staan er wel genoeg producten? We hebben heel veel data die ons de juiste kant op wijzen, het is aan ons om ze door te vertalen naar goede plannen en campagnes waar de leveranciers, onze klanten en Etos bij gebaat zijn. Die plannen ontwikkelen en ze succesvol uitrollen vind ik een van de leukste dingen die er is. Toch hoor ik in mijn achterhoofd altijd mijn voetbalcoach van vroeger roepen ‘dat het altijd beter kan’. Dat klopt. Hoe goed een plan ook is, er is altijd ruimte voor verbetering.”  


Sander’s vizier is altijd gericht op verbetering. “Met alle getalenteerde, capabele mensen waar ik mee werk, kan dat ook haast niet anders. Ik werkte hiervoor bij een aantal mooie e-commercebedrijven, maar niet eerder had ik zoveel slimme, ervaren specialisten om me heen om mee te brainstormen en plannen te maken. Etos heeft in elk domein specialisten – marketing, logistiek, finance en winkelcommunicatie, zowel in het formuleteam als in ons eigen brandteam – die echt alles over hun vakgebied weten. Het feit dat al deze specialisten allemaal dedicated in hun eigen domein werken, is een van de drijvende krachten achter ons succes. Daardoor wordt iedereen nóg meer de specialist die zij of hij al is, en kan iedereen echt floreren.”

Resultaatgericht én persoonlijk
Sander is absoluut competitief en resultaatgericht. Maar hij is nog veel meer. “Volgens mij is het prettig om met mij samen te werken. Ik hoop oprecht dat collega’s dat ook zo ervaren. Ik hoop dat ze me empathisch vinden en zien dat mijn interesse in mensen, hun verhalen en meningen oprecht is. Als manager wil ik graag een ijzersterk team neerzetten dat alleen voor het beste resultaat gaat. Om dat te bereiken, moet je meer zijn dan alleen een goede manager: een persoonlijke touch is essentieel. Ik vind die connectie met collega’s heel belangrijk. Dat heb ik ook in mijn persoonlijke leven: ik breng heel graag tijd door met vrienden en met mijn vriendin, Chantal. Liefst onder het genot van een lekker diner in een fijn restaurant, dat vind ik een van de allerleukste dingen.”

Er was een tijd waarin Sanders vrienden en familie hem vaak – terecht – op het hart drukten dat hij te veel met werk bezig was. Die tijd ligt al even achter hem. Vijf maanden om precies te zijn, want toen werd zijn dochter Florine geboren. “Haar geboorte zette alles op z’n kop. Als het kinderdagverblijf belt dat Florine opgehaald moet worden, laat ik alles uit mijn handen vallen en ben ik onderweg naar haar. Vader worden heeft mijn prioriteiten radicaal veranderd. Mijn werk is nog steeds heel belangrijk voor me en ik ben nog altijd onverminderd ambitieus, maar mijn gezin staat nu op één.”

– – –

Naam: Sander Claassen (1990)

Begonnen met werken bij Etos: Oktober 2021
Studie: MA Business Administration (Universiteit van Amsterdam, 2016)

Samenwonend met: Mijn vriendin Chantal en onze dochter Florine (0)
Hobby’s: Sporten, bordspelletjes en uit eten gaan
Je kunt me ‘s nachts wakker maken voor: Je kunt het proberen, maar ik geef je weinig kans ik ben een hele diepe slaper 
Favoriete vakantiebestemming: Barcelona

Life-changing event: De geboorte van Florine
Grootste inspiratiebron: Roger Federer
Beste advies dat ik ooit kreeg: ‘Leg de lat voor anderen niet zo hoog als je hem voor jezelf legt’

Nog niet de baan gevonden die je zoekt?

Bekijk ons overzicht van alle vacatures en gebruik onze handige zoek- en filtermogelijkheden om snel jouw vacature te vinden.