Jeanet

'De vacature leek speciaal voor mij geschreven'

Daarom werk ik bij Etos

Stel je voor: je hebt het prima naar je zin op je werk, maar dan komt ineens de vacature voor je droombaan voorbij. Waarvan de deadline nota bene die dag afloopt. Het gebeurde Jeanet Rook. Ze mailde haar cv, motivatiebrief en een filmpje van zichzelf, en verwachtte er vooral niet te veel van. Maar als iets meant to be is, is het dat ook: Jeanet werd de nieuwe Video Content Creator en Presentator van Etos. “Deze baan heeft alles wat ik zoek. De kansen die ik bij Etos krijg, zou ik denk ik nergens anders krijgen.”

Als meisje droomt Jeanet (29) er al van om voor de tv te werken. In haar jonge jaren maakt ze al filmpjes met Movie Maker. “Ik herinner me nog goed dat ik tijdens de eindmusical van groep acht de tv-presentatrice speelde. Die rol was me op het lijf geschreven. Als kind was ik een heleboel dingen, maar niet verlegen. Ik was vooral heel creatief. Schilderen was een van m’n grootste hobby’s. Dat is het nog steeds, hoewel ik tegenwoordig meer op m’n iPad illustreer. Dat creatieve heb ik van m’n ouders. Mijn moeder schildert graag en mijn vader is een fervent klusser. Ze leerden me dat je vrijwel alles met je handen kunt maken. Ze hadden gelijk: onlangs metselde ik mijn eerste muurtje!”

Jeanet groeit op in Vollenhove, een Overijssels dorpje met een luttele 5000 inwoners. Als 17-jarige verhuist ze naar Amsterdam. “Ik had een stageplaats bij MTV Network en had veel zin om naar de grote stad te gaan. Het was liefde op het eerste gezicht, maar tegelijkertijd ook best wel een shock. Ik had maar weinig ervaring met grote steden en had zelfs nog nooit in een metro gezeten. Vanuit het appartement van mijn oom waar ik kon slapen, ontdekte ik Amsterdam. Langzaam maar zeker leerde ik de stad kennen en bouwde ik er een leventje op.”

‘Alles waar ik altijd van droomde’
Na haar stage gaat Jeanet terug naar school om haar bachelor Journalistiek te doen. Die studierichting is een schot in de roos. “Ik mocht video’s maken, radio en tv-shows presenteren, eropuit om nieuwsitems te maken, van de autocue lezen… alles waar ik altijd van droomde! Ik wist dat ik mijn plek gevonden had.”


Na haar studie gaat ze als video-editor aan de slag bij Talpa Network. Daar heeft ze het prima naar haar zin. Totdat ze dus die vacature bij Etos ziet. “Toen ik die las, wist ik zeker dat ik de persoon was die ze zochten. Klein detail: de deadline verstreek die avond, en op dat moment was ik bij mijn ouders in Vollenhove – zonder mijn laptop. Ik stapte zo snel mogelijk in de trein naar Amsterdam, werkte m’n cv bij, schreef een motivatiebrief en maakte een kort introductiefilmpje van mezelf. Omdat het allemaal zo kort dag was, deed ik dat gewoon met m’n telefoon. Als ik meer tijd had gehad, had ik een veel betere, originelere video gemaakt. Om twee uur ‘s nachts drukte ik op ‘send’ en hoopte er het beste van. Ik was blij verrast toen ik voor een gesprek werd uitgenodigd. Daarna volgden nog twee interviews en verschillende assessments, het was best een intensief proces. Ik kon mijn geluk niet op toen Etos me een aanbod deed.”

Multimedia multitalent
Tegen vrienden zegt ze dat ze haar droombaan gevonden heeft. Vrijwel meteen nadat ze begonnen is, weet ze dat haar voorgevoel klopt. “Alles aan deze baan is geweldig. Ik ben verantwoordelijk voor het hele proces. Ik bedenk een strategisch plan, creëer nieuwe formats, bepaal wie we gaan interviewen, schrijf de scripts, doe onderzoek, interview mensen en doe de montage. Als de video geüpload is, post ik het op onze verschillende kanalen, zoals YouTube, Instagram, Facebook en Etos.nl. Ik neem ownership van A tot Z. Dat is vrij uniek; ik denk niet dat er veel bedrijven zijn waar je zo’n kans krijgt. Je bent vaak óf de editor, óf de presentator, óf de producer – zelden vervul je alle rollen tegelijk, zoals ik.

Content die Jeanet maakt heeft een heel helder doel: vrouwen en haar gezin helpen zich elke dag goed te laten voelen. “We willen onze doelgroep op een toegankelijke manier informeren over gezondheid, lichaam en beauty. We vragen specialisten het hemd van het lijf over medische issues, problemen na de bevalling of geven tips over hoe je het best eyeliner aanbrengt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Taboes schuwen we niet, integendeel. Ik vind het heel belangrijk dat onze content er altijd op gericht is om mensen te helpen. Laatst sprak ik met een dermatoloog over een bepaalde huidafwijking. Onder dat filmpje schreef een kijker dat dat filmpje haar enorm geholpen had. Dat is waar ik het voor doe.”


De opnamestudio van Etos zit in de Albert Heijn-studio in Amsterdam. “Ik werk heel nauw samen met het contentteam van Albert Heijn. Het is een van de vele voordelen van onderdeel zijn van een grote organisatie als Ahold Delhaize: je hebt ongelooflijk veel ervaren, slimme mensen om je heen die je kunnen helpen en waar je je aan op kunt trekken. Naast mijn werk in de studio ben ik één of twee dagen per week op ons hoofdkantoor in Zaandam om met het marketingteam te brainstormen en over meer strategische zaken te sparren. Mijn manager is een strategisch meesterbrein van wie ik ontzettend veel leer. Ook word ik ondersteund door een presentatiecoach, en heb ik een mentor buiten het bedrijf die me tips geeft over monteren, filmen en het creëren van nieuwe concepten. Eén van de dingen die ik geweldig vind aan werken voor Etos is dat ik niet alleen alle ruimte krijg om nieuwe ideeën te opperen en ermee te experimenteren, maar dat ik tegelijkertijd ook alle support en coaching krijg om mezelf verder te ontwikkelen.”

The award goes to… (gefeliciteerd!)
Dat die ontwikkeling voorspoedig gaat, staat vast. Onlangs kreeg Jeanet uit handen van het Nederlandse online platform ‘The Best Social Media’ de prijs voor ‘Best Talent’, uitgereikt. Jeanet, glimlachend: “Het was überhaupt al een verrassing om genomineerd te zijn. Dat ik zou winnen, had ik echt niet verwacht! Ongelooflijk. Een geweldige erkenning en enorme motivator om het elke dag nóg beter te doen. Ik wil een betere presentator worden en mijn strategische vaardigheden verder ontwikkelen. Met elk nieuwe format dat we bedenken en alle nieuwe content die we maken, word ik telkens een stukje beter. Ik heb ontzettend veel zin in wat er de komende jaren bij Etos allemaal nog op mijn pad komt.”

– – –

Naam: Jeanet Rook (1993)
Begonnen met werken bij Etos: April 2021
Studie: BA Journalistiek (Hogeschool Windesheim, 2016)

Woonachtig in: Amsterdam
Hobby’s: Schilderen, koken, tijd doorbrengen met familie en vrienden
Je mag me ‘s nachts wakker maken voor: Een goede grap
Favoriete vakantiebestemming: Thailand

Life-changing event: Verhuizen naar Amsterdam en m’n droombaan bij Etos binnenslepen
Beste advies dat ik ooit kreeg: “Wat er ook gebeurt, blijf altijd jezelf”

Nog niet de baan gevonden die je zoekt?

Bekijk ons overzicht van alle vacatures en gebruik onze handige zoek- en filtermogelijkheden om snel jouw vacature te vinden.